Baltikum bag facaden – kulturrejse til Estland, Letland og Litauen

Baltikum bag facaden – kulturrejse til Estland, Letland og Litauen

20. juni 2018 0 Af David

Kulturrejse til Estland, Letland og Litauen

Baltikum bag facaden

8 dages rundrejse i de baltiske lande

I 1990 oprettede Danmark – som det første land i Europa – et Dansk Kulturinstitut i Riga med filialer i Tallinn og Vilnius, og kultursamarbejdsprojekterne tog fart. Akademisk Rejsebureaus rejseleder Rikke Helms var den, der fik privilegiet at oprette Det Danske Kulturinstituts tre afdelinger i Baltikum og blev således det danske hovedvidne til de mange begivenheder i denne dramatiske og højspændte periode, hvor landene kom ud af USSR og ind i EU.

På denne rundrejse kommer vi gennem de tre skovrige “storke-lande” på den anden side af Østersøen, hvor vi vil lære deres omtumlede historie at kende, og med egne øjne se hvor forskellige de faktisk er. Fra Tallinns middelalderborg over handelsbyen Riga til det katolske Vilnius. Undervejs kommer vi ind bag facaden på de tre lande, når vi bl.a. møder Silvi Teesalu, tidligere leder for Det Danske Kulturinstituts underafdeling i Tallinn. Silvi vil introducere os til historien om landenes løsrivelse og Den Syngende Revolution. I Riga besøger vi eksklusivt Det Danske Kulturinstitut, hvor vi møder direktør Simon Drewsen Holmberg, som fortæller om det nuværende kultursamarbejde mellem Letland og Danmark. 

Dagsprogram

Efter indcheckning på vores hotel, der ligger i det centrale Tallinn, går vi til fods en tur – op og ned – ad de smalle, brostensbelagte gader bag bymuren med de røde tårne i Tallinns pittoreske gamle bydel Vanalinn. Butikker og kælderbeværtninger afløser hinanden blandt de grønne, blå, hvide eller lyserøde borgerhuse mellem kirkespirene. Kigger man ind i en kirke, føler man sig hensat til et sted i den danske provins. De ældste bygninger går helt tilbage til 1400-tallet. I 1997 blev Vanalinn opført på UNESCO’s verdensarvsliste. 
På vejen ser vi smedejernsskulpturen “Tuli Lipp” (“der kom et flag”) af Mari Rass og Liina Stratskas i den Danske Konges Have. “Tuli Lipp” symboliserer legenden om det røde flag med et hvidt kors, der faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn og opmuntrede de danske tropper til at vinde over esterne i slaget ved Lyndanise, som stedet blev kaldt dengang. Vi hører her legenden om, hvordan Dannebrog i 1219 faldt ned fra himmelen og hjalp den danske konge Valdemar til sejr over hedningerne. 

Om aftenen møder vi Rikke Helms tidligere institutleder-kollega Silvi Teesalu, som viser filmen “The singing revolution”. Filmen giver en meget spændende introduktion til Den Syngende Revolution og en rigtig god baggrundsviden til resten af vores rejse. Herefter velkomstmiddag. De tre baltiske lande har hver deres kulinariske specialiteter, men fælles for dem er, at de er, og altid har været, meget økologiske og fokuserede på friske grøntsager og råvarer.
I Estland smager vi bl.a. den særlige estiske borstj (rødbede- og artiskok-suppe).

Vi kører fra morgenstunden i bus igennem Tallinns nye moderne bydel og sovjettidens betongrå arbejderkvarterer til krigskirkegården, hvortil granitmonumentet for den sovjetiske soldat ”Aljosha”  blev flyttet fra byens centrum i 2007. Dette udløste en diplomatisk konflikt med Rusland, der tolkede flytningen som en nedtoning af betydningen af den sovjetiske krigsindsats mod nazismen. Herfra kører vi gennem Kadriorg-parken og ser det pink petrinbarokslot, som zar Peter d. Store lod opføre til sin kone, Katharina den første i 1718, og som i dag rummer en del af Estlands Kunstmuseums udenlandske samlinger fra 1600- 2000. Vi ser også Estlands præsidents hvide residens, som ligger ved siden af.

Derefter går vi på opdagelse i KUMU, Estlands nye, moderne KUnstMUseum i sort glas, tegnet af den finske arkitekt Pekka Vapaavuori. KUMU blev bygget på tre år og stod færdigt i 2006. Allerede to år senere vandt det EUs pris: European Museum of the Year 2008. På vores vej tilbage mod centrum kører vi forbi Sangfestival-pladsen, der dannede rammen for mange af sangstævnerne under revolutionen for et kvart århundrede siden. Tilbage i det centrale Tallinn spiser vi frokost inden resten af dagen er på egen hånd i Vanalinns gader og butikker.

Denne morgen forlader vi Estland og hovedstaden Tallin og kører mod syd igennem de grønne skov- og kystlandskaber mod Letlands hovedstad, Riga. Vi gør holdt og drikker kaffe i Pärnu ved Østersøen i Estland. Er vejret til det, er der mulighed for at nå en dukkert ved den brede sandstrand, så tag badedragt med.
Vi forlader herefter Estland og krydser grænsen til Letland.

Vi spiser frokost nær rødstensborgen Turaida Slot, der blev grundlagt 1214 i et naturskønt område med Letlands højeste bakkedrag – blandt de lokale kaldet ‘Letlands Schweiz’. Her ligger også den olympiske bob-slæde-træningsbane fra OL i 1980.  Vi besøger Turaida Slot efter frokost.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til Riga. Efter indtjekning på vores hotel bliver vi modtaget på Det Danske Kulturinstitut af direktør Simon Drewsen Holmberg, der, efter en orientering om det dansk-lettiske kultursamarbejde, er vært for en eksklusiv kulturaften med lettiske musikere.

Vi starter dagen med at gå igennem Rigas gamle bycentrum og slutter med et besøg i Rigas lutherske domkirke, hvor vi overværer en kort orgelkoncert fremført på det imponerende orgel – et af de største i verden. Efter koncerten er resten af dagen på egen hånd.

Vi bruger formiddagen på at besøge Rigas berømte jugendkvarter og museet ARTNOUVEAU, indrettet i den lettiske arkitekt Konstantīns Pēkšēns hus (1859 – 1928), hvor han boede indtil 1907. Her oplever vi stilens organiske former, inspireret af naturens kurver, bl.a. i form af husets spirallignende vindeltrappe.

Efter frokost tager vi til Jurmala, Rigas kystområde, hvor vi oplever både strand, skov og gamle lettiske træhuse, der i sovjettiden blev brugt til sommertilholdssteder for den politiske elite, og som i dag ejes fortrinsvist af den lettiske business-elite. 

Middag er på egen hånd. 

Efter morgenmaden forlader vi Riga og kører mod grænsen til det katolske Litauen. På vejen ser vi den navnkundige Korshøj ved Siaulai. Korshøjen dukker frem midt på en mark med sine tusindvis af store og små kors, og er en af de mest specielle seværdigheder i Litauen. Dens historie går helt tilbage til det 14. århundrede. Det er mere en national manifestation end en religiøs, og måske netop derfor har Korshøjen udviklet sig til det, den er i dag. Den er blevet forsøgt fjernet flere gange, sidst i 1975 af sovjetiske tropper, men har hver gang vokset sig stor igen.

Efter frokost kort fra Korshøjen fortsætter vi mod Litauens mellemeuropæisk-inspirerede hovedstad, Vilnius. Efter indtjekning på vores hotel tager vi på byrundtur. Vi starter på byens højdedrag med udsigt til hele den gamle by med domkirken og Gediminas’ Tårn opkaldt efter den legendariske litauiske storfyrste, som regerede landet fra 1316 til 1341. Vi fortsætter i bus til centrum, hvor vi går langs med præsidentpaladset og universitetet. 

Dagen begynder i gyderne i de gamle jødiske og katolske bydele i Vilnius. Efter frokost besøger vi den tidligere frihedskæmper, den nu 87-årige  Albinas Kentra, der fortæller dels om sin tid i partisanbevægelsen, dels viser sine helt unikke optagelser fra barrikadetiden i Vilnius i 1991. Partisankrigen i de tidligere Sovjetstater kaldes tit ”den ukendte krig” – ikke mange vidste i samtiden, at der i de baltiske lande fandtes en modstandsbevægelse. Frihedskæmperne, de såkaldte ”skovbrødre, der kæmpede mod den sovjetiske besættelse, holdt til i landenes store skove, deraf navnet.
Herefter vandrer vi til parlamentspladsen, hvor vi bl.a. ser en rest af den mur, som demonstranterne byggede omkring parlamentet under de blodige barrikadedage i januar 1991. Eftermiddag til fri afbenyttelse i Vilnius’ lysende, smalle og brogede forretningsgader.

Om aftenen mødes vi til en festlig afskedsmiddag.

Vi tjekker ud fra hotellet og går om bord i vores bus. Vi kører først på kort visit i det spraglede kvarter Uzupis, som ligger ved floden. Kvarteret er kendt for sin kunstnerkoloni “republikken Uzupis”, som vi lærer at kende. Vi kører herefter direkte til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til København.

 

Nedenstående dagsprogram er vejledende, vi forbeholder os retten til at ændre i programmets sammensætning. De nævnte sejlture i programmet vil kun gennemføres såfremt vejret tillader det. Det endelige dagsprogram vil blive udleveret på afrejsedagen. 


 

Dag 1
Efter indtjekning på vores hotel, der ligger i det centrale Tallinn, går vi til fods en tur – op og ned – ad de smalle, brostensbelagte gader bag bymuren med de røde tårne i Tallinns pittoreske gamle bydel Vanalinn. Butikker og kælderbeværtninger afløser hinanden blandt de grønne, blå, hvide eller lyserøde borgerhuse mellem kirkespirene. Kigger man ind i en kirke, føler man sig hensat til et sted i den danske provins. De ældste bygninger går helt tilbage til 1400-tallet. I 1997 blev Vanalinn opført på UNESCO’s verdensarvsliste. 
På vejen ser vi smedejernsskulpturen “Tuli Lipp” (“der kom et flag”) af Mari Rass og Liina Stratskas i den Danske Konges Have. “Tuli Lipp” symboliserer legenden om det røde flag med et hvidt kors, der faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn og opmuntrede de danske tropper til at vinde over esterne i slaget ved Lyndanise, som stedet blev kaldt dengang. Vi hører her legenden om, hvordan Dannebrog i 1219 faldt ned fra himmelen og hjalp den danske konge Valdemar til sejr over hedningerne. 

Om aftenen møder vi Rikke Helms tidligere institutleder-kollega Silvi Teesalu, som viser filmen “The singing revolution”. Filmen giver en meget spændende introduktion til Den Syngende Revolution og en rigtig god baggrundsviden til resten af vores rejse. Herefter velkomstmiddag. De tre baltiske lande har hver deres kulinariske specialiteter, men fælles for dem er, at de er, og altid har været, meget økologiske og fokuserede på friske grøntsager og råvarer.
I Estland smager vi bl.a. den særlige estiske borstj (rødbede- og artiskok-suppe).

Dag 2
Vi kører fra morgenstunden i bus igennem Tallinns nye moderne bydel og sovjettidens betongrå arbejderkvarterer til krigskirkegården, hvortil granitmonumentet for den sovjetiske soldat ”Aljosha”  blev flyttet fra byens centrum i 2007. Dette udløste en diplomatisk konflikt med Rusland, der tolkede flytningen som en nedtoning af betydningen af den sovjetiske krigsindsats mod nazismen. Herfra kører vi gennem Kadriorg-parken og ser det pink petrinbarokslot, som zar Peter d. Store lod opføre til sin kone, Katharina den første i 1718, og som i dag rummer en del af Estlands Kunstmuseums udenlandske samlinger fra 1600- 2000. Vi ser også Estlands præsidents hvide residens, som ligger ved siden af.

Derefter går vi på opdagelse i KUMU, Estlands nye, moderne KUnstMUseum i sort glas, tegnet af den finske arkitekt Pekka Vapaavuori. KUMU blev bygget på tre år og stod færdigt i 2006. Allerede to år senere vandt det EUs pris: European Museum of the Year 2008. På vores vej tilbage mod centrum kører vi forbi Sangfestival-pladsen, der dannede rammen for mange af sangstævnerne under revolutionen for et kvart århundrede siden. Tilbage i det centrale Tallinn spiser vi frokost inden resten af dagen er på egen hånd i Vanalinns gader og butikker.

Dag 3
Denne morgen forlader vi Estland og hovedstaden Tallin og kører mod syd igennem de grønne skov- og kystlandskaber mod Letlands hovedstad, Riga. Vi gør holdt og drikker kaffe i Pärnu ved Østersøen i Estland. Er vejret til det, er der mulighed for at nå en dukkert ved den brede sandstrand, så tag badedragt med.
Vi forlader herefter Estland og krydser grænsen til Letland.

Vi spiser frokost nær rødstensborgen Turaida Slot, der blev grundlagt 1214 i et naturskønt område med Letlands højeste bakkedrag – blandt de lokale kaldet ‘Letlands Schweiz’. Her ligger også den olympiske bob-slæde-træningsbane fra OL i 1980.  Vi besøger Turaida Slot efter frokost.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til Riga. Efter indtjekning på vores hotel bliver vi modtaget på Det Danske Kulturinstitut af direktør Simon Drewsen Holmberg, der, efter en orientering om det dansk-lettiske kultursamarbejde, er vært for en eksklusiv kulturaften med lettiske musikere. 

Dag 4
Vi starter dagen med at gå igennem Rigas gamle bycentrum og slutter med et besøg i Rigas lutherske domkirke, hvor vi overværer en kort orgelkoncert fremført på det imponerende orgel – et af de største i verden. Efter koncerten er resten af dagen på egen hånd. 

Dag 5
Vi bruger formiddagen på at besøge Rigas berømte jugendkvarter og museet ARTNOUVEAU, indrettet i den lettiske arkitekt Konstantīns Pēkšēns hus (1859 – 1928), hvor han boede indtil 1907. Her oplever vi stilens organiske former, inspireret af naturens kurver, bl.a. i form af husets spirallignende vindeltrappe.

Efter frokost tager vi til Jurmala, Rigas kystområde, hvor vi oplever både strand, skov og gamle lettiske træhuse, der i sovjettiden blev brugt til sommertilholdssteder for den politiske elite, og som i dag ejes fortrinsvist af den lettiske business-elite. 

Middag er på egen hånd. 

Dag 6
Efter morgenmaden forlader vi Riga og kører mod grænsen til det katolske Litauen. På vejen ser vi den navnkundige Korshøj ved Siaulai. Korshøjen dukker frem midt på en mark med sine tusindvis af store og små kors, og er en af de mest specielle seværdigheder i Litauen. Dens historie går helt tilbage til det 14. århundrede. Det er mere en national manifestation end en religiøs, og måske netop derfor har Korshøjen udviklet sig til det, den er i dag. Den er blevet forsøgt fjernet flere gange, sidst i 1975 af sovjetiske tropper, men har hver gang vokset sig stor igen.

Efter frokost kort fra Korshøjen fortsætter vi mod Litauens mellemeuropæisk-inspirerede hovedstad, Vilnius. Efter indtjekning på vores hotel tager vi på byrundtur. Vi starter på byens højdedrag med udsigt til hele den gamle by med domkirken og Gediminas’ Tårn opkaldt efter den legendariske litauiske storfyrste, som regerede landet fra 1316 til 1341. Vi fortsætter i bus til centrum, hvor vi går langs med præsidentpaladset og universitetet. 

Dag 7
Dagen begynder i gyderne i de gamle jødiske og katolske bydele i Vilnius. Efter frokost besøger vi den tidligere frihedskæmper, den nu 87-årige  Albinas Kentra, der fortæller dels om sin tid i partisanbevægelsen, dels viser sine helt unikke optagelser fra barrikadetiden i Vilnius i 1991. Partisankrigen i de tidligere Sovjetstater kaldes tit ”den ukendte krig” – ikke mange vidste i samtiden, at der i de baltiske lande fandtes en modstandsbevægelse. Frihedskæmperne, de såkaldte ”skovbrødre, der kæmpede mod den sovjetiske besættelse, holdt til i landenes store skove, deraf navnet.
Herefter vandrer vi til parlamentspladsen, hvor vi bl.a. ser en rest af den mur, som demonstranterne byggede omkring parlamentet under de blodige barrikadedage i januar 1991. Eftermiddag til fri afbenyttelse i Vilnius’ lysende, smalle og brogede forretningsgader.

Om aftenen mødes vi til en festlig afskedsmiddag.

Dag 8 
Vi tjekker ud fra hotellet og går om bord i vores bus. Vi kører først på kort visit i det spraglede kvarter Uzupis, som ligger ved floden. Kvarteret er kendt for sin kunstnerkoloni “republikken Uzupis”, som vi lærer at kende. Vi kører herefter direkte til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til København.

 

Afgange

Rejsedatoer

Rute

Rejseleder

Pladser

Pris

2020: 4/8 – 11/8

Baltikum bag facaden

Rikke Helms

Stadig ledige pladser

12.995,-

2020: 1/9 – 8/9

Baltikum bag facaden

Rikke Helms

Stadig ledige pladser

12.995,-

* Mere end 8 ledige pladser. 

Hvad er inkluderet på rejsen?

8 dages kulturrejse

Fly fra København

2 middage,
5 frokoster

Ekspertrejseleder

Fuldt dagsprogram

Alle drikkepenge

 • Fly København – Tallinn
 • Fly Vilnius – København
 • 2 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Tallinn
 • 3 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Riga
 • 2 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Vilnius
 • Morgenmad alle dage 
 • Fem frokoster og to middage 
 • Ekspertrejseleder 
 • Byvandring i Tallins gamle bydel Vanalinn
 • Introduktionsaften i Tallinn med fremvisning af filmen “Den syngende revolution”
 • Busrundtur i Tallinn
 • KUMU, Estlands nye, moderne KUnstMUseum
 • Kystbyen Pärnu
 • Turaida-borgen
 • Eksklusiv aften hos Det Danske Kulturinstitut i Riga inkl. middag
 • Orgelkoncert i Rigas domkirke
 • Besøg ved Korshøjen
 • Møde med den tidligere frihedskæmper Albinas Kentra
 • Bydelen Uzupis i Vilnius
 • Alle entreér ifm. programmet 
 • Alle drikkepenge
 •  

Rikke Helms

Rikke Helms er cand.mag. i russisk og dansk og tidligere direktør for Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg. Rikke Helms var den første direktør på

Læs mere »

Hoteller i baltikum

På denne rundrejse i de baltiske lande vil vi undervejs overnatte på tre forskellige hoteller i hhv. Tallinn, Riga og Vilnius. Det er desværre ikke muligt at annoncere på forhånd hvilke hoteller der benyttes på rejsen, da dette kan variere fra afgang til afgang. Alle hoteller vi benytter på rejsen er minimum trestjernede og har en central beliggenhed. Vi oplyser de endelige hoteller i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse. 

På denne rundrejse i de baltiske lande vil vi undervejs overnatte på tre forskellige hoteller i hhv. Tallinn, Riga og Vilnius. Det er desværre ikke muligt at annoncere på forhånd hvilke hoteller der benyttes på rejsen, da dette kan variere fra afgang til afgang. Alle hoteller vi benytter på rejsen er minimum trestjernede og har en central beliggenhed. Vi oplyser de endelige hoteller i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse. 

Vi forsøger i så vid udstrækning der er muligt, at arrangere flyforbindelser der er direkte mellem København og Tallinn samt Vilnius og København. Der kan dog forekomme afgange, hvor det er nødvendigt at via Riga på flyrejsen. De endelige flytider oplyses i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse. 

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. 

Rejselederen er dansk, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Enkelte møder med lokale vil dog forgå på engelsk.

Alle tre lande er en del af EU. Visum er ikke påkrævet. 

Rejsens overordnede bedømmelse:

4.7/5

Rejsen var fantstisk. Femstjerne hele vejen rundt.

Kirsten, Allerød

Klik på rediger knappen for at ændre denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor. Klik på rediger knappen for at ændre denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Anonym

Klik på rediger knappen for at ændre denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor. Klik på rediger knappen for at ændre denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Anonym
Samlet vurdering af rejsen
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 93%
Vurdering af rejselederen
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 91%
Samlet vurdering af programmet
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 98%
Lærerig
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 99%
Levede op til forventningerne
Ja 100%
Rejse med Akademisk Rejsebureau igen
Sandsynligt 98%