Rejser til Israel og Palæstina

Rejser til Israel og Palæstina

Israel og Palæstina, et omstridt og kontroversielt område, der samtidig er et af verdens absolutte epicentre for mange kulturer og ikke mindst religioner. Jerusalem, og i særdeledshed den gamle by, er for mange trosretninger et af de helligske steder på jorden, og derfor har byen også været grundlag for mange konflikter op gennem historien. Ruinerne af Kong Salomons prægtige tempel udgør i dag vestmuren, jødernes hellige grædemur, mens Tempelbjerget hvortil Muhammad rejste fra den Hellige Moské i Mekka til den fjerneste Moské – Al-Aqsa i Jerusalem, er muslimernes tredje helligste sted. For de kristne er den gamle by stedet hvor Jesus blev pint, korsfæstet og begravet på hhv. Via Dolorosa, Golgata og Gravkirken. 

Staten Israel blev oprettet i 1948 af FN. Grænserne har flyttet sig flere gange ifm. krige mellem Israel og landets naboer. Det palæstinensiske selvstyre blev oprettet i 1994 og har kontrol over dele af Vestbredden og Gaza-striben. Der er stor forskel på de to områder, hvor Gaza-striben er verdens tættest befolkede område og kontrolleret af Hamas, er området på Vestbredden styret af mere moderate kræfter, hvorfor der også er fredeligere på Vestbredden. 

Vestbredden var efter den Israelsk-Arabiske krig i 1948 en del af Jordansk territorium inden området ifm. Seksdageskrigen i 1967 blev annekteret af Israel. Vestbredden og Østjerusalem omtales i dag forsat som besatte områder, en betegnelse Israel dog afviser. Det palæstinensiske selvstyre har sit hovedsæde i byen Ramallah, hvor også den tidligere PLO-leder Yasser Arafat ligger begravet. Ramallah er palæstinensernes regeringsby, men byerne Hebron, Nablus og Jenin er de største byer på Vestbredden. Det er også på Vestbredden, at man finder de bibelske byer Betlehem og Jeriko, samt Det Døde Hav og Jordanfloden, hvor Jesus blev døbt. 

På en rejse med Akademisk Rejsebureau til Israel og Palæstina er der rig mulighed for både at opleve kulturelle og historiske steder, som eksempelvis Jerusalems gamle by – med Grædemuren og Tempelbjerget, Det Døde Hav, Jordanfloden, Betlehem og Vestbredden. Vores rejseledere, som Naser Khader, Poul Joachim Stender, Cathrine Yaron og Birgitte Thyssen, har indgående kendskab til området og kan åbne døre og fortælle historier, som ellers ikke er tilgængelige. Kom f.eks. bag facaden og besøg Naser Khaders familie i en lille landsby på Vestbredden, gå i Jesu fodspor og tag del i nadvaren søndag morgen på en båd i Genesaret Sø eller tilbring juledagene i Jerusalem og Betlehem med Cathrine Yaron.

Israel (Custom)

Hovedstad 
Jerusalem

Befolkningsantal    
9.012.910

Areal
20.770 km2

Valuta    
Shekel

Religion 
Jødedom 74,7 %
Islam 17,7 %
Kristendom 2 %
Andre 5,6 %

Sprog    
Hebraisk (officielt)
Arabisk (officielt)
Russisk
Jiddisch
Polsk
Engelsk

Største byer    
Jerusalem (901.302)
Tel Aviv (443.939)
Haifa (281.087)

Palæstina shutterstock_172636352 (Custom)

Hovedstad 
Jerusalem / Ramallah

Befolkningsantal    
4.816.503

Areal
6.020 km2

Valuta    
Shekel

Religion 
Islam 93 %
Kristendom 6 %
Andre 1 %

Sprog    
Arabisk

Største byer    
Gaza (566.331)
Hebron (443.939)
Khan Yunis (179.701)

Rejseledere i Israel og Palæstina

Cathrine Yaron

Trine Yaron er født i Danmark i 1958. Efter endt studentereksamen flyttede hun til Israel i 1977, hvor hun har boet siden. Trine er gift med en israeler og har fem børn. I mange år arbejdede hun som statsansat, men i 1999 tog hun en to-årig uddannelse som guide og

Læs mere »

Poul Joachim Stender

Poul Joachim Stender er cand.theol. og sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup sogn på Midtsjælland. Derudover er han forfatter til en række bøger bl.a. Spejl dig, konfirmand (1998), Præsten og Kogejomfruen (2003) og Gud i vold (2005). Han er desuden kendt for sine meninger om, at nydelse skal tilbage i

Læs mere »

Naser Khader

Naser Khader er født i 1963 af en syrisk mor og en palæstinensisk far i en forstad til Damaskus, hvor han boede, indtil han som 11-årig i 1974 kom til Danmark. Cand.polit. 1993 og kendt som forfatter, foredragsholder, politiker og meget andet siden midten af 1990’erne. Med sin arabiske baggrund

Læs mere »

Praktisk information om Israel og Palæstina

Herunder finder De svar på oftest stillede spørgsmål om at rejse til Israel og Palæstina

Som forberedelse til rejsen kan vi anbefale en række bøger. De kan læse mere om disse her.

I Israel og på Vestbredden er det muligt at benytte både Visa-dankort og Mastercard til at hæve kontanter i pengeautomater, ligesom man ville gøre det i andre lande. Flere af de større butikker og restauranter accepterer betaling med Visa-dankort eller Mastercard, vi anbefaler dog, at man ikke forlader sig på kortbetaling og altid har et beløb i kontater med sig. Dette gælder især ved besøg på Vestbredden. 

Drikkepenge er inkluderet i alt, hvad der vedrører vores program – bus, lokale guider, fælles middage o.l. Er De ude at spise på egen hånd, skal De regne med at lægge ca. 10 % oven i prisen, hvis drikkepenge ikke automatisk er blevet lagt til, når De modtager regningen.

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne. Vi anbefaler derfor, at De køber vand på flaske. Vand fra hanerne kan dog sagtens benyttes til tandbørstning. 

Mellem København og Israel/Tel Aviv findes der kun et begrænset antal attraktive flyforbindelser. Der findes få direkte afgange fra København, typisk én til to afgange om ugen i højsæsonen, men da vi allerede fastlægger vore rejsedatoer længe før flyselskaberne offentliggører deres afgange, har vi desværre ikke mulighed for at planlægge efter de direkte afgange. Pga. det begrænsede antal flyforbindelser mellem Tel Aviv og København, skal vore rejsende derfor være forberedt på, at flyrejsen vil inkludere en mellemlanding. Vi bestræber os altid på, at bestille de flyafgange der i størst muligt omfang tilgodeser det planlagte rejseprogram, desværre medfører dette dog ofte, at flyafgangen fra København ligger tidligt om morgenen. Det kan også forekomme, at hjemrejsen fra Tel Aviv er en tidlig morgenafgang. De endelige flytider informerer vi om, i informationsbrevet som fremsendes én måned før afrejse. 

Mange spørger om det er et problem for indrejse i Israel, hvis man har rejst i andre lande i Mellemøsten som f.eks Iran, Libanon, Egypten. Dette udgør ikke et problem. Man vil ikke blive afvist indrejse på baggrund af tidligere rejser i regionen. 

Det kan derimod være et problem, hvis man har stempler fra Israel i passet, hvis man senere skal besøge f.eks. Iran. Derfor får man stemplerne på et indstik i passet. Dette stykke papir skal man lade blive i passet indtil udrejsen. 

Ved udrejse er der en lang række sikkerhedsprocedurer i lufthavnen, som medfører, at man bør ankomme til lufthavnen mere end 2 timer før afrejse. Inden man kommer frem til check-in-skrankerne, skal man igennem sikkerhedstjek, hvor al bagage skal scannes. Der bliver taget mange stikprøver, så man skal være forberedt på at blive taget til side og få åbnet sin bagage af sikkerhedspersonalet. Det kan også forekomme at man kan blive udspurgt mens man venter i køen. Disse procedurer er langstrakte, men gennemføres i ro og orden og med respekt for den rejsende. 

Der kræves ikke visum for rejser til Israel eller Vestbredden.

Det er som sådan ikke mere farligt at rejse i Israel og Palæstina end at rejse i Europa. Grundlæggende har det været sådan i de seneste mange år, at sikkerhedsniveauet i Israel, Jerusalem og på Vestbredden har været højt. Der kan dog fra tid til anden forekomme hændelser, der medfører at situationen i området kan udvikle sig. Vi holder os løbende opdateret med den seneste udvikling, også på selve rejsen, og såfremt der opstår en situation, der på nogen måde kan påvirke sikkerheden for vore gæster, vil vi naturligvis ændre programmet. 

Generelt råder vi rejsende til ikke at gå alene rundt efter mørkets frembrud – mere fordi det nu engang er tryggere at fare vild sammen med nogen man kender end pga. konkrete farer.

I offentlig transport og på steder med mange turister skal De tage Dem i agt for lommetyve, som der desværre er rigtig mange af: Brug ikke rygsæk, men i stedet en skuldertaske, som De kan holde i et fast greb under armen, og undgå helt at have pungen i baglommen. Efterlad dyre og vigtige ting som f.eks. pas og store kontantbeløb på hotellet i stedet for at have dem med rundt i byen. 

Ved besøg i kirker, moskéer, templer m.m. bør man følge de anviste retningslinjer. I kirker skal skuldre skal tildækkes, ligesom bukser eller kjoler skal dække til under knæene – dette gælder for både mænd og kvinder. De kan passende medbringe et tørklæde, som De kan svøbe omkring livet eller skuldre ved disse besøg. 

Den israelske valuta kaldes shekel, og 100 shekel svarer ca. til 185 danske kroner. Shekel benyttes både i selve Israel og på Vestbredden. De kan tjekke dagskursen her. Man kan dog også med fordel medbringe et begrænset kontantbeløb i US dollar, da der enkelte steder især udenfor de større byer, kan opnå en bedre pris ved betaling i dollar. 

Vi anbefaler alle vore rejsende til, at medbringe et kontantbeløb hjemmefra. Dette mest så De har mulighed for at købe en flaske vand eller andre fornødenheder ved ankomst, uden først at skulle finde en hæveautomat eller vekseler. Shekel kan købes i mange danske banker, men De bør bestille dem på forhånd. Kan Deres bank ikke skaffe shekel, findes der i Københavns lufthavn en række muligheder for at købe valuta bl.a. Danske Bank og American Express. 

Vi fraråder at medbringe danske kroner til veksling i Israel. Såfremt De ønsker at medbringe kontanter til veksling i Israel anbefaler vi at De medbringer Euro eller US dollar. Fremfor at medbringe kontanter til veksling undervejs på rejsen, anbefaler vi dog, at De benytter Deres kreditkort til at hæve i hæveautomater. 

Der kræves ikke visum til Israel og Palæstina.