Rejser til Kaukasus

Rejser til Kaukasus

Beliggende centralt i Kaukasus-regionen med Rusland mod nord, Sortehavet og Europa mod vest, Tyrkiet mod syd og Mellemøsten og Centralasien mod sydøst, er Georgien og Armenien lande på grænsen mellem mange kulturer. Deres placering i grænselandet mellem Europa og Asien har præget begge lande – Armenien var det første kristne land i verden, Silkevejen der forbandt Europa og fjernøsten gik igennem her og de Centralasiatiske krigerkonger drog alle igennem området, på deres vej mod Europa. I nyere tid er det især de mange år under Sovjettisk herredømme der har sat sine spor.

Georgien ligger på den gamle karavanevej mellem Europa og Asien, hvorfor der i Georgien også findes helt særlige orientalske strejf. På en rejse til Georgien betages man af den frodige og bjergrige georgiske natur, og den gæstfrihed, som præger indbyggerne i landet. Georgien er et af verdens ældste kristne lande, og de mange kirker der præger både landskaber og gadebilleder er vidne herom. 

Georgiens hovedstad, Tbilisi, ligger ved Mtkvari-flodens bred. I Tbilisi bor der cirka 1,5 millioner mennesker. I byens gamle brostensbelagte bydel kan man opleve den helt særlige, nærmest orientalske stemning. I Tbilisi står de middelalderlige, klassiske, sovjetiske og moderne bygninger side om side med hinanden og fortæller historien om et land, der igennem historien ofte har været under fremmede herredømmer.

I Georgien skal man ikke langt uden for hovedstaden Tbilisi før en anden verden åbner sig op. I bjergområderne kan man få en fornemmelse af, at tiden længe har stået stille og kontrasten mellem land og by er stor. I disse frodige bjerglandskaber oplever man for alvor Georgiens sjæl. Det er i det georgiske landskab vi finder de bedst bevarede levn fra landets tusindeårige historie – middelalderkirker bygget på nærmest ufremkommelige steder, på bjergtinder og klippeskråninger, en huleby hugget ind i klipper og Stalins fødeby med hans barndomshus. En rejse til Georgien byder på alt fra natur- til kulturoplevelser i særklasse.

Syd for Georgien ligger Armenien, et land på størrelse med Jylland og med cirka 3 millioner indbyggere. Armenien var det første land i verden til at gøre kristendommen til statsreligion allerede i starten af 300 tallet, derfor dækkes bjerglandskabet også i høj grad af gamle stenkirker og klostre, hvoraf mange er på UNESCO’s verdensarvsliste. 

Armeniens hovedstad, Jerevan, ligger lige ved Hrazdan-floden. Byens rødder går helt tilbage til det 8. århundrede før vor tid, og indbyggerne bryster sig af, at byen er ældre end Rom. Jerevan er både den administrative, industrielle og kulturelle hovedstad i Armenien, efter byen undergik en massiv vækst i løbet af Sovjettiden. Tanken var at Jerevan skulle være tydeligt inspireret af f.eks. Paris, Wien og Skt. Petersborg, hvilket ses blandt andet på meget af arkitekturen og de brede avenuer.

Ligesom i Georgien, er Armeniens landskab i høj grad bjergklædt. Af de mange bjerge der pryder landskabet er det mest kendte bjerget Ararat. Godt nok ligger bjerget på den tyrkiske side af grænsen, men var en del af det historiske Armenien. Det var på dette bjerg, at Noah ifølge legenden strandede, og ved dets fod han plantede de første vinstokke. 

Armenien

Georgien

Armenien - shutterstock_253434961 (Custom)

Hovedstad
Jerevan

Befolkningsantal
3.018.854

Areal
29.743 km2

Religion
Den Armenske Apostolske Kirke

Sprog
Armensk

Etnicitet
97.9% Armensk
0.5% Russisk
1.6% Andet

Georgien - shutterstock_297838358 (Custom)

Hovedstad
Tbilisi

Befolkningsantal
3.729.500

Areal
69.420 km2

Religion
Georgiske ortodokse og apostoliske kirke

Sprog
Georgisk

Etnicitet
83.8% Georgisk
6.5% Aserbajdsjansk
5.7% Armensk
1.5% Russisk
2.5% Andet

Rejseledere i Kaukasus

Sonja Vesterholt

Sonja Vesterholt, er forfatter og prisbelønnet dokumentarfilminstruktør. Hun kom til Danmark fra Sovjetunionen i 1970. Sonja Vesterholt er cand.mag. i russisk sprog og litteratur, og har i en årrække undervist i russisk på Københavns Universitet. Hun har instrueret og produceret en række dokumentarfilm, bl.a Olga – den sidste storfyrstinde fra

Læs mere »

Rikke Helms

Rikke Helms er cand.mag. i russisk og dansk og tidligere direktør for Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg. Rikke Helms var den første direktør på Kulturinstituttet i Riga. Desuden har hun været dansk lektor på Moskvas Statsuniversitet. Hun er således blevet en nøglefigur i kulturmødet mellem det danske, det russiske

Læs mere »

Praktisk information om Armenien og Georgien

Herunder finder De svar på oftest stillede spørgsmål om at rejse til Kaukasus

Som forberedelse til rejsen kan vi anbefale en række bøger. De kan læse mere om disse her.

I Israel og på Vestbredden er det muligt at benytte både Visa-dankort og Mastercard til at hæve kontanter i pengeautomater, ligesom man ville gøre det i andre lande. Flere af de større butikker og restauranter accepterer betaling med Visa-dankort eller Mastercard, vi anbefaler dog, at man ikke forlader sig på kortbetaling og altid har et beløb i kontater med sig. Dette gælder især ved besøg på Vestbredden. 

Drikkepenge er inkluderet i alt, hvad der vedrører vores program – bus, lokale guider, fælles middage o.l. Er De ude at spise på egen hånd, skal De regne med at lægge ca. 10 % oven i prisen, hvis drikkepenge ikke automatisk er blevet lagt til, når De modtager regningen.

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne. Vi anbefaler derfor, at De køber vand på flaske. Vand fra hanerne kan dog sagtens benyttes til tandbørstning. 

Mellem København og Israel/Tel Aviv findes der kun et begrænset antal attraktive flyforbindelser. Der findes få direkte afgange fra København, typisk én til to afgange om ugen i højsæsonen, men da vi allerede fastlægger vore rejsedatoer længe før flyselskaberne offentliggører deres afgange, har vi desværre ikke mulighed for at planlægge efter de direkte afgange. Pga. det begrænsede antal flyforbindelser mellem Tel Aviv og København, skal vore rejsende derfor være forberedt på, at flyrejsen vil inkludere en mellemlanding. Vi bestræber os altid på, at bestille de flyafgange der i størst muligt omfang tilgodeser det planlagte rejseprogram, desværre medfører dette dog ofte, at flyafgangen fra København ligger tidligt om morgenen. Det kan også forekomme, at hjemrejsen fra Tel Aviv er en tidlig morgenafgang. De endelige flytider informerer vi om, i informationsbrevet som fremsendes én måned før afrejse. 

Mange spørger om det er et problem for indrejse i Israel, hvis man har rejst i andre lande i Mellemøsten som f.eks Iran, Libanon, Egypten. Dette udgør ikke et problem. Man vil ikke blive afvist indrejse på baggrund af tidligere rejser i regionen. 

Det kan derimod være et problem, hvis man har stempler fra Israel i passet, hvis man senere skal besøge f.eks. Iran. Derfor får man stemplerne på et indstik i passet. Dette stykke papir skal man lade blive i passet indtil udrejsen. 

Ved udrejse er der en lang række sikkerhedsprocedurer i lufthavnen, som medfører, at man bør ankomme til lufthavnen mere end 2 timer før afrejse. Inden man kommer frem til check-in-skrankerne, skal man igennem sikkerhedstjek, hvor al bagage skal scannes. Der bliver taget mange stikprøver, så man skal være forberedt på at blive taget til side og få åbnet sin bagage af sikkerhedspersonalet. Det kan også forekomme at man kan blive udspurgt mens man venter i køen. Disse procedurer er langstrakte, men gennemføres i ro og orden og med respekt for den rejsende. 

Der kræves ikke visum for rejser til Israel eller Vestbredden.

Det er som sådan ikke mere farligt at rejse i Israel og Palæstina end at rejse i Europa. Grundlæggende har det været sådan i de seneste mange år, at sikkerhedsniveauet i Israel, Jerusalem og på Vestbredden har været højt. Der kan dog fra tid til anden forekomme hændelser, der medfører at situationen i området kan udvikle sig. Vi holder os løbende opdateret med den seneste udvikling, også på selve rejsen, og såfremt der opstår en situation, der på nogen måde kan påvirke sikkerheden for vore gæster, vil vi naturligvis ændre programmet. 

Generelt råder vi rejsende til ikke at gå alene rundt efter mørkets frembrud – mere fordi det nu engang er tryggere at fare vild sammen med nogen man kender end pga. konkrete farer.

I offentlig transport og på steder med mange turister skal De tage Dem i agt for lommetyve, som der desværre er rigtig mange af: Brug ikke rygsæk, men i stedet en skuldertaske, som De kan holde i et fast greb under armen, og undgå helt at have pungen i baglommen. Efterlad dyre og vigtige ting som f.eks. pas og store kontantbeløb på hotellet i stedet for at have dem med rundt i byen. 

Ved besøg i kirker, moskéer, templer m.m. bør man følge de anviste retningslinjer. I kirker skal skuldre skal tildækkes, ligesom bukser eller kjoler skal dække til under knæene – dette gælder for både mænd og kvinder. De kan passende medbringe et tørklæde, som De kan svøbe omkring livet eller skuldre ved disse besøg. 

Den israelske valuta kaldes shekel, og 100 shekel svarer ca. til 185 danske kroner. Shekel benyttes både i selve Israel og på Vestbredden. De kan tjekke dagskursen her. Man kan dog også med fordel medbringe et begrænset kontantbeløb i US dollar, da der enkelte steder især udenfor de større byer, kan opnå en bedre pris ved betaling i dollar. 

Vi anbefaler alle vore rejsende til, at medbringe et kontantbeløb hjemmefra. Dette mest så De har mulighed for at købe en flaske vand eller andre fornødenheder ved ankomst, uden først at skulle finde en hæveautomat eller vekseler. Shekel kan købes i mange danske banker, men De bør bestille dem på forhånd. Kan Deres bank ikke skaffe shekel, findes der i Københavns lufthavn en række muligheder for at købe valuta bl.a. Danske Bank og American Express. 

Vi fraråder at medbringe danske kroner til veksling i Israel. Såfremt De ønsker at medbringe kontanter til veksling i Israel anbefaler vi at De medbringer Euro eller US dollar. Fremfor at medbringe kontanter til veksling undervejs på rejsen, anbefaler vi dog, at De benytter Deres kreditkort til at hæve i hæveautomater. 

Der kræves ikke visum til Israel og Palæstina.