Flodkrydstogt – Skt. Petersborg og Moskva

Flodkrydstogt – Skt. Petersborg og Moskva

18. maj 2018 Slået fra Af David

Flodkrydstogt på Volga

Skt. Petersborg & Moskva

12 dages flodkrydstogt i Rusland - Skt. Petersborg & Moskva

Rusland ses bedst fra flodsiden. Det er floderne, der danner hele grundlaget for, at Rusland bliver til som nation, så hvis man virkelig vil ind under huden på verdens største land, bør man tage på flodkrydstogt og nyde den behagelige rejse gennem Ruslands historie og smukke natur. Ad flodvejen er strækningen mellem Moskva og Skt. Petersborg på 1.321 km. Undervejs passerer skibet over Europas to største søer, Ladoga og Onega og Europas længste flod Volga.

På flodkrydstogt i Rusland fra Moskva til Skt. Petersborg vil man, ud over Ruslands to livlige og moderne hovedstæder, Skt. Petersborg og Moskva, opleve det langt mindre hektiske liv, der udspiller sig i den russiske provins, når skibet stille sejler forbi trækirker og klostre, gamle landsbyer og ruiner fra sovjetisk storhedsvanvid, og kommer igennem den ene imponerende sluse efter den anden.

På rejsen besøger vi Ruslands mest berømte seværdigheder: Fra Vinterpaladsets gyldne tronsal og Eremitage-museet med værker af Rembrandt og Leonardo da Vinci til Kreml og Den Røde Plads i Moskva. På Akademisk Rejsebureaus særlige bag-facaden-ekskursion besøger vi de russere, der bor i fælleslejligheder fra sovjet-tiden, og slår en smut forbi deres stamværtshus. På strækningen mellem de to storbyer ser vi træhusene og de små velholdte haver i Goritsy og kommer på besøg indenfor hos livsstykket Galina. I Jaroslavl og Uglitj oplever vi provinsens stilfærdige hverdag. Højt oppe mod nord besøger vi de gamle trækirker, bygget næsten helt uden brug af søm, på øen Kizji i Onega-søen. I Skt. Petersborg og Moskva er det desuden muligt at overvære opera eller ballet i verdensklasse.

Undervejs vil vores ekspertrejseleder samle gruppen til foredrag i skibets foredragssal. Emnerne spænder over historie, kultur, musik og film. 

Dagsprogram

På vejen fra lufthavnen til vores skib får vi et indtryk af Skt. Petersborgs sydlige forstæder. Efter indkvartering i vore kahytter om bord følger et orienteringsmøde ved rejselederen. Herefter er der velkomstmiddag på skibet. Efter middagen tager vi på en aftentur med bussen, hvor vi ser hovedstrøget Nevskij Prospekt og Bronzerytter-statuen med udsigt over Neva-floden.

Efter morgenmaden kører vi gennem Skt. Petersborg og over Neva-floden til den ældste del af byen, der går tilbage til Peter den Stores tid, og besøger Peter og Paul-fæstningen, som ligger på en ø midt i Neva-floden. Her finder vi bl.a. Peter og Paul-katedralen, hvor de russiske zarer ligger begravet. Midt i kirkerummet ligger nu, efter genbegravelsen i 2006, Christian IX’s næstældste datter, Kejserinde Dagmar, der i Rusland var kendt som Maria Fjodorovna. På byrundturen hører vi også om sovjetperioden og ser bygningsværker og monumenter, der fortæller om denne nyere del af Ruslands historie.

Vi spiser frokost på Det danske Kulturinstitut, der er flot beliggende på tredje sal over Mojka-kanalen i centrum. Her hører vi samtidig om instituttets arbejde med at formidle dansk kunst og kultur i Rusland.
Efter en frokost får vi en omvisning i den berømte, såkaldte Blodskirke, der med sine farvestrålende løgkupler fremstår meget forskellig fra resten af Skt. Petersborg, der ellers domineres af de europæiske stilarter barok og klassicisme. Blodskirken er bygget på det sted, hvor Alexander II i 1881 myrdedes ved et attentat, og er et eksempel på det fantasifulde og farverige russiske kirkebyggeri, vi ser i slutningen af det 19. århundrede i Rusland. Herefter besøger vi Fabergé-museet. Efter denne omvisning er der tid til f.eks. en indkøbstur på og omkring hovedstrøget Nevskij Prospekt, hvorefter bussen kører os tilbage til vores skib.

Dagen begynder med en omvisning på Vinterpaladset, som også huser kunstmuseet Eremitagen. Både kunstsamlingen og bygningsværket hører til verdens absolutte vidundere. Vi ser de enorme sale, hvor zarerne kunne imponere fremmede ambassadører og statsoverhoveder. Højdepunktet i denne del af Vinterpaladset er tronsalen. Kunstsamlingen er verdensberømt for hovedværker af bl.a. Leonardo da Vinci og Rembrandt samt den imponerende samling af fransk impressionisme, som er et resultat af de mange konfiskationer af private samlinger efter revolutionen i 1917. Efter omvisningen er der tid til på egen hånd at bese Eremitagens kunstsamlinger, ligesom der er mulighed for i dag at gå på opdagelse i Skt. Petersborg på egen hånd. Rejselederen står til rådighed med anbefalinger til f.eks. museumsbesøg. En oplagt mulighed er Det Russiske Museum, det nationale kunstmuseum med russisk kunst fra klassiske ikoner over 1800-tallets realisme og revolutionsårenes avantgarde til Sovjetunionens socialistiske realisme og den undergrundskunst, der i sovjettiden udviklede sig parallelt med den statskontrollerede kunst. Fortsatte indkøb er også en mulighed, f.eks. i det enorme stormagasin, Gostinyj Dvor.

I dag skal vi på Akademisk Rejsebureaus byvandring bag facaden. En gruppe special-guider, som typisk er journalister i deres daglige arbejde, viser os i små hold rundt på de bugnende fødevaremarkeder, i baggårdene og de beklumrede fælleslejligheder. Vi ser på den måde det Skt. Petersborg, som de fattigste russere i dag bor i. Disse sider af byen indgår ikke i traditionelle turistrundvisninger i Skt. Petersborg og programpunktet bliver alene til i kraft det netværk, Akademisk Rejsebureaus stab af ruslandseksperter har i Rusland.

Som et nyt programpunkt besøger vi køkkenstudiet Chef’s Eatertainment, hvor kokken Sasha fortæller om det traditionelle russiske og sovjettiske-køkken, hvad de består af og hvordan de bliver lavet, mens vi smager på borstj, bøf stroganoff mm. 

Vi afslutter besøget i Sankt Petersborg ved at se det fra søsiden på en guidet kanalrundfart.

Om aftenen afsejler vi og kaptajnen byder velkommen med et glas champagne, mens skibet glider af sted langs Neva-flodens bredder. Sejladsen fra Skt. Petersborg til Ladoga-søen byder på et bakket landskab, hvor storbyens forstæder efter de første 25 km så småt erstattes af skov og spredte landsbyer. Klimaet er stadig kystlandsklima på grund af den nærliggende Finske Bugt. I aften kommer vi ud på Europas største sø, Ladoga, der med sine 17.900 km2 er to en halv gang så stor som Sjælland.

Svir-floden er en del af den Volga-baltiske kanal, som er betegnelsen for hele den vandvej, vores flodrejse følger. Svir løber mellem Ladoga og Onega-søen, og strækningen er 220 km. Floden er 100 meter bred ved Podpozje indtil 10-12 km fra Ivinskij-opdæmningen, et større oversvømmet område. Der er opført to sluseanlæg, som deler floden i tre strækninger, Nedre, Mellemste og Øvre Svir. Der er mere end 30 øer på Svir. De fleste er mindre, lave øer, dækket med skov, buskads og eng.

Første stop og mulighed for at strække ben er Mandrogi-øen, hvor der er indrettet souvenirmarked ved en gammel sovjetisk feriekoloni. Her er der mulighed for at betragte kunsthåndværkere i sving og spise picnic under noget turistede forhold, men der er også rig lejlighed til at gå sig en tur i den friske russiske natur eller tage en drink på Vodkamuseet.

Svir-floden er en del af den Volga-baltiske kanal, som er betegnelsen for hele den vandvej, vores flodrejse følger. Svir løber mellem Ladoga og Onega-søen, og strækningen er 220 km. Floden er 100 meter bred ved Podpozje indtil 10-12 km fra Ivinskij-opdæmningen, et større oversvømmet område. Der er opført to sluseanlæg, som deler floden i tre strækninger, Nedre, Mellemste og Øvre Svir. Der er mere end 30 øer på Svir. De fleste er mindre, lave øer, dækket med skov, buskads og eng.

Første stop og mulighed for at strække ben er Mandrogi-øen, hvor der er indrettet souvenirmarked ved en gammel sovjetisk feriekoloni. Her er der mulighed for at betragte kunsthåndværkere i sving og spise picnic under noget turistede forhold, men der er også rig lejlighed til at gå sig en tur i den friske russiske natur eller tage en drink på Vodkamuseet.

Nu går rejsen videre mod Vytegra-kanalen, hvor vi skal passere ikke mindre end seks sluser og dermed stige 80 meter op til floden Kovzja.
Herefter ankommer vi til den lille by Goritsy. Her skal vi opleve en rigtig russisk landsby bestående af små træhuse med nyttehaver og drivhuse. Vi får et indblik i dagliglivet ved et besøg på landsbyens bibliotek og kulturhus. Højdepunktet på opholdet er dog nok besøget hos den pensionerede skolelærer Galina og hendes mand Leonid, der byder på et glas vodka i haven ved deres fine træhus og fortæller om deres liv. Herfra går rejsen videre gennem de grønne skove langs floden Sjeksna og det 4550 km2 store kunstigt anlagte Rybinsk-reservoir.

Jaroslavl er endnu et højdepunkt på turen, en stor russisk provinsby ved den mytiske Volga-flod, tilsyneladende uberørt af landets dramatiske historie med krige og revolutioner. Her skal vi på byrundtur og besøge de vigtigste kirker og klostre helt tilbage fra 1100-tallet, samt centrum ved byens Kreml. Der bliver også tid til en tur rundt i byen på egen hånd.

Vi ankommer til Uglitj, en anden middelalderby, hvor Skt. Dmitrij-kirken dannede rammen om mordet på zar Ivan Den Grusommes søn. Her bliver rig lejlighed til en spadseretur i en typisk russisk provinsby, som nu er ved at komme sig over sovjettiden. Om aftenen er der festmiddag, hvor vi siger farvel til kaptajnen og besætningen, som forlader skibet næste dag ved ankomsten til Moskva. Inden festmiddagen holder rejselederen et foredrag om Moskva ombord på skibet, så vi er velforberedte ved mødet med Ruslands hovedstad næste dag.

Vi glider ad Moskva-floden ind til Ruslands hovedstad. Efter ankomst er der byrundtur i den imponerende hovedstad. Vi begynder med Den Røde Plads og ser bl.a. Bolsjoj-teatret. Moskva er Europas største by, som blander brede boulevarder og sovjetisk monumentalt byggeri med små hyggelige parker og gamle, løgkuplede kirker. Efter frokost i centrum af Moskva besøger vi Novodevitje-klosterets kirkegård. Her er en lang række af Ruslands berømtheder begravet. Det nye Ruslands første præsident, Boris Jeltsin, er ligger under en vældig gravsten, der er udformet som det russiske flag. Overfor ser vi den folkekære skuespiller Nikulins grav, der prydes af en livagtig figur af ham selv med hans evige følgesvend, hunden. Generaler og komponister ligger side om side. Til sidst ser vi det ironisk-sarkastiske gravmæle over Khrustjov. Herefter besøger vi Ruslands vigtigste kunstsamling, Tretjakov-galleriet.

Vi skal i dag på den store busrundtur i Moskva. Vi kører ind gennem Moskvas hovedgade, Tverskaja og skimter igen Den røde Plads, hvor vi var i går. Vi gør ophold på broen, der forbinder området ved Den røde Plads og den løgkuplede Vasilij-katedral med det gamle handelskvarter syd for Moskva-floden. Herfra kan vi se hele Kreml og den genopførte hovedkatedral i Moskva, Frelser-katedralen.

Nu går vi ind bag Kremls mure, hvor Putins sorte limousiner glider ind og ud mellem de gule administrationsbygninger. Vi udforsker den gamle regeringsborg, der rummer både sovjettidens kongrespalads i marmor, stål og glas såvel som zarernes kirker, der rammede hele deres liv ind med dåb, kroning og begravelse. Her er vi virkelig kommet ind i hjertet af det store rige.

Efter en frokost besøger vi de grønne, sydlige dele af Moskva med Universitetet som fokuspunkt. Herfra kan vi se hele den gamle bymidte og som kontrast fremtidens Moskva, skyskrabernes Moskva-Citi. Mulighed for at se Moskvas metro sammen med rejselederen på vejen hjem.

Efter morgenmad er der lidt tid til en gåtur i lokalområdet, hvorefter bussen kører os til lufthavnen. Flyrejse hjem til Danmark.

Dagsprogrammet er vejledende

Dag 1
På vejen fra lufthavnen til vores skib får vi et indtryk af Skt. Petersborgs sydlige forstæder. Efter indkvartering i vore kahytter om bord følger et orienteringsmøde ved rejselederen. Herefter er der velkomstmiddag på skibet. Efter middagen tager vi på en aftentur med bussen, hvor vi ser hovedstrøget Nevskij Prospekt og Bronzerytter-statuen med udsigt over Neva-floden.

Dag 2
Efter morgenmaden kører vi gennem Skt. Petersborg og over Neva-floden til den ældste del af byen, der går tilbage til Peter den Stores tid, og besøger Peter og Paul-fæstningen, som ligger på en ø midt i Neva-floden. Her finder vi bl.a. Peter og Paul-katedralen, hvor de russiske zarer ligger begravet. Midt i kirkerummet ligger nu, efter genbegravelsen i 2006, Christian IX’s næstældste datter, Kejserinde Dagmar, der i Rusland var kendt som Maria Fjodorovna. På byrundturen hører vi også om sovjetperioden og ser bygningsværker og monumenter, der fortæller om denne nyere del af Ruslands historie.

Vi spiser frokost på Det danske Kulturinstitut, der er flot beliggende på tredje sal over Mojka-kanalen i centrum. Her hører vi samtidig om instituttets arbejde med at formidle dansk kunst og kultur i Rusland.
Efter en frokost får vi en omvisning i den berømte, såkaldte Blodskirke, der med sine farvestrålende løgkupler fremstår meget forskellig fra resten af Skt. Petersborg, der ellers domineres af de europæiske stilarter barok og klassicisme. Blodskirken er bygget på det sted, hvor Alexander II i 1881 myrdedes ved et attentat, og er et eksempel på det fantasifulde og farverige russiske kirkebyggeri, vi ser i slutningen af det 19. århundrede i Rusland. Herefter besøger vi Fabergé-museet. Efter denne omvisning er der tid til f.eks. en indkøbstur på og omkring hovedstrøget Nevskij Prospekt, hvorefter bussen kører os tilbage til vores skib.

Dag 3
Dagen begynder med en omvisning på Vinterpaladset, som også huser kunstmuseet Eremitagen. Både kunstsamlingen og bygningsværket hører til verdens absolutte vidundere. Vi ser de enorme sale, hvor zarerne kunne imponere fremmede ambassadører og statsoverhoveder. Højdepunktet i denne del af Vinterpaladset er tronsalen. Kunstsamlingen er verdensberømt for hovedværker af bl.a. Leonardo da Vinci og Rembrandt samt den imponerende samling af fransk impressionisme, som er et resultat af de mange konfiskationer af private samlinger efter revolutionen i 1917. Efter omvisningen er der tid til på egen hånd at bese Eremitagens kunstsamlinger, ligesom der er mulighed for i dag at gå på opdagelse i Skt. Petersborg på egen hånd. Rejselederen står til rådighed med anbefalinger til f.eks. museumsbesøg. En oplagt mulighed er Det Russiske Museum, det nationale kunstmuseum med russisk kunst fra klassiske ikoner over 1800-tallets realisme og revolutionsårenes avantgarde til Sovjetunionens socialistiske realisme og den undergrundskunst, der i sovjettiden udviklede sig parallelt med den statskontrollerede kunst. Fortsatte indkøb er også en mulighed, f.eks. i det enorme stormagasin, Gostinyj Dvor.

Dag 4
I dag skal vi på Akademisk Rejsebureaus byvandring bag facaden. En gruppe special-guider, som typisk er journalister i deres daglige arbejde, viser os i små hold rundt på de bugnende fødevaremarkeder, i baggårdene og de beklumrede fælleslejligheder. Vi ser på den måde det Skt. Petersborg, som de fattigste russere i dag bor i. Disse sider af byen indgår ikke i traditionelle turistrundvisninger i Skt. Petersborg og programpunktet bliver alene til i kraft det netværk, Akademisk Rejsebureaus stab af ruslandseksperter har i Rusland.

Som et nyt programpunkt besøger vi køkkenstudiet Chef’s Eatertainment, hvor kokken Sasha fortæller om det traditionelle russiske og sovjettiske-køkken, hvad de består af og hvordan de bliver lavet, mens vi smager på borstj, bøf stroganoff mm. 

Vi afslutter besøget i Sankt Petersborg ved at se det fra søsiden på en guidet kanalrundfart.

Om aftenen afsejler vi og kaptajnen byder velkommen med et glas champagne, mens skibet glider af sted langs Neva-flodens bredder. Sejladsen fra Skt. Petersborg til Ladoga-søen byder på et bakket landskab, hvor storbyens forstæder efter de første 25 km så småt erstattes af skov og spredte landsbyer. Klimaet er stadig kystlandsklima på grund af den nærliggende Finske Bugt. I aften kommer vi ud på Europas største sø, Ladoga, der med sine 17.900 km2 er to en halv gang så stor som Sjælland.

Dag 5
Svir-floden er en del af den Volga-baltiske kanal, som er betegnelsen for hele den vandvej, vores flodrejse følger. Svir løber mellem Ladoga og Onega-søen, og strækningen er 220 km. Floden er 100 meter bred ved Podpozje indtil 10-12 km fra Ivinskij-opdæmningen, et større oversvømmet område. Der er opført to sluseanlæg, som deler floden i tre strækninger, Nedre, Mellemste og Øvre Svir. Der er mere end 30 øer på Svir. De fleste er mindre, lave øer, dækket med skov, buskads og eng.

Første stop og mulighed for at strække ben er Mandrogi-øen, hvor der er indrettet souvenirmarked ved en gammel sovjetisk feriekoloni. Her er der mulighed for at betragte kunsthåndværkere i sving og spise picnic under noget turistede forhold, men der er også rig lejlighed til at gå sig en tur i den friske russiske natur eller tage en drink på Vodkamuseet.

Dag 6
Et af turens store øjeblikke indtræffer, når den unikt smukke ø Kizji i Onega-søen og dens store trækirke fra 1714 træder frem af morgendisen. Forklarelses-kirken består af et hovedskib og et klokketårn. De russiske snedkere og tømrere har sat aspetræbygningerne sammen helt uden brug af søm. Rundt på øen er samlet flere mindre kirker, klokketårne, bondehuse, spisekamre, lader, vindmøller og selvfølgelig de russiske banjaer, dvs. saunaer, russerbondens badeværelse. Øens bygninger er med på UNESCO’s liste over verdens væsentligste kulturarv. Vi får et grundigt indtryk af, hvordan livet levedes sommer og vinter i 1700-tallet og 1800-tallet her i det nordlige Rusland. Korsang og klokkespil blander sig med fuglesangen.

Vi fortsætter sejladsen over Onega-søen ud på eftermiddagen.

Dag 7
Nu går rejsen videre mod Vytegra-kanalen, hvor vi skal passere ikke mindre end seks sluser og dermed stige 80 meter op til floden Kovzja.
Herefter ankommer vi til den lille by Goritsy. Her skal vi opleve en rigtig russisk landsby bestående af små træhuse med nyttehaver og drivhuse. Vi får et indblik i dagliglivet ved et besøg på landsbyens bibliotek og kulturhus. Højdepunktet på opholdet er dog nok besøget hos den pensionerede skolelærer Galina og hendes mand Leonid, der byder på et glas vodka i haven ved deres fine træhus og fortæller om deres liv. Herfra går rejsen videre gennem de grønne skove langs floden Sjeksna og det 4550 km2 store kunstigt anlagte Rybinsk-reservoir.

Dag 8
Jaroslavl er endnu et højdepunkt på turen, en stor russisk provinsby ved den mytiske Volga-flod, tilsyneladende uberørt af landets dramatiske historie med krige og revolutioner. Her skal vi på byrundtur og besøge de vigtigste kirker og klostre helt tilbage fra 1100-tallet, samt centrum ved byens Kreml. Der bliver også tid til en tur rundt i byen på egen hånd.

Dag 9
Vi ankommer til Uglitj, en anden middelalderby, hvor Skt. Dmitrij-kirken dannede rammen om mordet på zar Ivan Den Grusommes søn. Her bliver rig lejlighed til en spadseretur i en typisk russisk provinsby, som nu er ved at komme sig over sovjettiden. Om aftenen er der festmiddag, hvor vi siger farvel til kaptajnen og besætningen, som forlader skibet næste dag ved ankomsten til Moskva. Inden festmiddagen holder rejselederen et foredrag om Moskva ombord på skibet, så vi er velforberedte ved mødet med Ruslands hovedstad næste dag.

Dag 10
Vi glider ad Moskva-floden ind til Ruslands hovedstad. Efter ankomst er der byrundtur i den imponerende hovedstad. Vi begynder med Den Røde Plads og ser bl.a. Bolsjoj-teatret. Moskva er Europas største by, som blander brede boulevarder og sovjetisk monumentalt byggeri med små hyggelige parker og gamle, løgkuplede kirker. Efter frokost i centrum af Moskva besøger vi Novodevitje-klosterets kirkegård. Her er en lang række af Ruslands berømtheder begravet. Det nye Ruslands første præsident, Boris Jeltsin, er ligger under en vældig gravsten, der er udformet som det russiske flag. Overfor ser vi den folkekære skuespiller Nikulins grav, der prydes af en livagtig figur af ham selv med hans evige følgesvend, hunden. Generaler og komponister ligger side om side. Til sidst ser vi det ironisk-sarkastiske gravmæle over Khrustjov. Herefter besøger vi Ruslands vigtigste kunstsamling, Tretjakov-galleriet.

Dag 11
Vi skal i dag på den store busrundtur i Moskva. Vi kører ind gennem Moskvas hovedgade, Tverskaja og skimter igen Den røde Plads, hvor vi var i går. Vi gør ophold på broen, der forbinder området ved Den røde Plads og den løgkuplede Vasilij-katedral med det gamle handelskvarter syd for Moskva-floden. Herfra kan vi se hele Kreml og den genopførte hovedkatedral i Moskva, Frelser-katedralen.

Nu går vi ind bag Kremls mure, hvor Putins sorte limousiner glider ind og ud mellem de gule administrationsbygninger. Vi udforsker den gamle regeringsborg, der rummer både sovjettidens kongrespalads i marmor, stål og glas såvel som zarernes kirker, der rammede hele deres liv ind med dåb, kroning og begravelse. Her er vi virkelig kommet ind i hjertet af det store rige.

Efter en frokost besøger vi de grønne, sydlige dele af Moskva med Universitetet som fokuspunkt. Herfra kan vi se hele den gamle bymidte og som kontrast fremtidens Moskva, skyskrabernes Moskva-Citi. Mulighed for at se Moskvas metro sammen med rejselederen på vejen hjem.

Dag 12
Efter morgenmad er der lidt tid til en gåtur i lokalområdet, hvorefter bussen kører os til lufthavnen. Flyrejse hjem til Danmark.

Dagsprogrammet er vejledende

Dag 1
På vejen fra lufthavnen til vores skib får vi et indtryk af Skt. Petersborgs sydlige forstæder. Efter indkvartering i vore kahytter om bord følger et orienteringsmøde ved rejselederen. Herefter er der velkomstmiddag på skibet. Efter middagen tager vi på en aftentur med bussen, hvor vi ser hovedstrøget Nevskij Prospekt og Bronzerytter-statuen med udsigt over Neva-floden.

Dag 2
Efter morgenmaden kører vi gennem Skt. Petersborg og over Neva-floden til den ældste del af byen, der går tilbage til Peter den Stores tid, og besøger Peter og Paul-fæstningen, som ligger på en ø midt i Neva-floden. Her finder vi bl.a. Peter og Paul-katedralen, hvor de russiske zarer ligger begravet. Midt i kirkerummet ligger nu, efter genbegravelsen i 2006, Christian IX’s næstældste datter, Kejserinde Dagmar, der i Rusland var kendt som Maria Fjodorovna. På byrundturen hører vi også om sovjetperioden og ser bygningsværker og monumenter, der fortæller om denne nyere del af Ruslands historie.

Vi spiser frokost på Det danske Kulturinstitut, der er flot beliggende på tredje sal over Mojka-kanalen i centrum. Her hører vi samtidig om instituttets arbejde med at formidle dansk kunst og kultur i Rusland.
Efter en frokost får vi en omvisning i den berømte, såkaldte Blodskirke, der med sine farvestrålende løgkupler fremstår meget forskellig fra resten af Skt. Petersborg, der ellers domineres af de europæiske stilarter barok og klassicisme. Blodskirken er bygget på det sted, hvor Alexander II i 1881 myrdedes ved et attentat, og er et eksempel på det fantasifulde og farverige russiske kirkebyggeri, vi ser i slutningen af det 19. århundrede i Rusland. Herefter besøger vi Fabergé-museet. Efter denne omvisning er der tid til f.eks. en indkøbstur på og omkring hovedstrøget Nevskij Prospekt, hvorefter bussen kører os tilbage til vores skib.

Dag 3
Dagen begynder med en omvisning på Vinterpaladset, som også huser kunstmuseet Eremitagen. Både kunstsamlingen og bygningsværket hører til verdens absolutte vidundere. Vi ser de enorme sale, hvor zarerne kunne imponere fremmede ambassadører og statsoverhoveder. Højdepunktet i denne del af Vinterpaladset er tronsalen. Kunstsamlingen er verdensberømt for hovedværker af bl.a. Leonardo da Vinci og Rembrandt samt den imponerende samling af fransk impressionisme, som er et resultat af de mange konfiskationer af private samlinger efter revolutionen i 1917. Efter omvisningen er der tid til på egen hånd at bese Eremitagens kunstsamlinger, ligesom der er mulighed for i dag at gå på opdagelse i Skt. Petersborg på egen hånd. Rejselederen står til rådighed med anbefalinger til f.eks. museumsbesøg. En oplagt mulighed er Det Russiske Museum, det nationale kunstmuseum med russisk kunst fra klassiske ikoner over 1800-tallets realisme og revolutionsårenes avantgarde til Sovjetunionens socialistiske realisme og den undergrundskunst, der i sovjettiden udviklede sig parallelt med den statskontrollerede kunst. Fortsatte indkøb er også en mulighed, f.eks. i det enorme stormagasin, Gostinyj Dvor.

Dag 4
I dag skal vi på Akademisk Rejsebureaus byvandring bag facaden. En gruppe special-guider, som typisk er journalister i deres daglige arbejde, viser os i små hold rundt på de bugnende fødevaremarkeder, i baggårdene og de beklumrede fælleslejligheder. Vi ser på den måde det Skt. Petersborg, som de fattigste russere i dag bor i. Disse sider af byen indgår ikke i traditionelle turistrundvisninger i Skt. Petersborg og programpunktet bliver alene til i kraft det netværk, Akademisk Rejsebureaus stab af ruslandseksperter har i Rusland.

Som et nyt programpunkt besøger vi køkkenstudiet Chef’s Eatertainment, hvor kokken Sasha fortæller om det traditionelle russiske og sovjettiske-køkken, hvad de består af og hvordan de bliver lavet, mens vi smager på borstj, bøf stroganoff mm. 

Vi afslutter besøget i Sankt Petersborg ved at se det fra søsiden på en guidet kanalrundfart.

Om aftenen afsejler vi og kaptajnen byder velkommen med et glas champagne, mens skibet glider af sted langs Neva-flodens bredder. Sejladsen fra Skt. Petersborg til Ladoga-søen byder på et bakket landskab, hvor storbyens forstæder efter de første 25 km så småt erstattes af skov og spredte landsbyer. Klimaet er stadig kystlandsklima på grund af den nærliggende Finske Bugt. I aften kommer vi ud på Europas største sø, Ladoga, der med sine 17.900 km2 er to en halv gang så stor som Sjælland.

Dag 5
Svir-floden er en del af den Volga-baltiske kanal, som er betegnelsen for hele den vandvej, vores flodrejse følger. Svir løber mellem Ladoga og Onega-søen, og strækningen er 220 km. Floden er 100 meter bred ved Podpozje indtil 10-12 km fra Ivinskij-opdæmningen, et større oversvømmet område. Der er opført to sluseanlæg, som deler floden i tre strækninger, Nedre, Mellemste og Øvre Svir. Der er mere end 30 øer på Svir. De fleste er mindre, lave øer, dækket med skov, buskads og eng.

Første stop og mulighed for at strække ben er Mandrogi-øen, hvor der er indrettet souvenirmarked ved en gammel sovjetisk feriekoloni. Her er der mulighed for at betragte kunsthåndværkere i sving og spise picnic under noget turistede forhold, men der er også rig lejlighed til at gå sig en tur i den friske russiske natur eller tage en drink på Vodkamuseet.

Dag 6
Et af turens store øjeblikke indtræffer, når den unikt smukke ø Kizji i Onega-søen og dens store trækirke fra 1714 træder frem af morgendisen. Forklarelses-kirken består af et hovedskib og et klokketårn. De russiske snedkere og tømrere har sat aspetræbygningerne sammen helt uden brug af søm. Rundt på øen er samlet flere mindre kirker, klokketårne, bondehuse, spisekamre, lader, vindmøller og selvfølgelig de russiske banjaer, dvs. saunaer, russerbondens badeværelse. Øens bygninger er med på UNESCO’s liste over verdens væsentligste kulturarv. Vi får et grundigt indtryk af, hvordan livet levedes sommer og vinter i 1700-tallet og 1800-tallet her i det nordlige Rusland. Korsang og klokkespil blander sig med fuglesangen.

Vi fortsætter sejladsen over Onega-søen ud på eftermiddagen.

Dag 7
Nu går rejsen videre mod Vytegra-kanalen, hvor vi skal passere ikke mindre end seks sluser og dermed stige 80 meter op til floden Kovzja.
Herefter ankommer vi til den lille by Goritsy. Her skal vi opleve en rigtig russisk landsby bestående af små træhuse med nyttehaver og drivhuse. Vi får et indblik i dagliglivet ved et besøg på landsbyens bibliotek og kulturhus. Højdepunktet på opholdet er dog nok besøget hos den pensionerede skolelærer Galina og hendes mand Leonid, der byder på et glas vodka i haven ved deres fine træhus og fortæller om deres liv. Herfra går rejsen videre gennem de grønne skove langs floden Sjeksna og det 4550 km2 store kunstigt anlagte Rybinsk-reservoir.

Dag 8
Jaroslavl er endnu et højdepunkt på turen, en stor russisk provinsby ved den mytiske Volga-flod, tilsyneladende uberørt af landets dramatiske historie med krige og revolutioner. Her skal vi på byrundtur og besøge de vigtigste kirker og klostre helt tilbage fra 1100-tallet, samt centrum ved byens Kreml. Der bliver også tid til en tur rundt i byen på egen hånd.

Dag 9
Vi ankommer til Uglitj, en anden middelalderby, hvor Skt. Dmitrij-kirken dannede rammen om mordet på zar Ivan Den Grusommes søn. Her bliver rig lejlighed til en spadseretur i en typisk russisk provinsby, som nu er ved at komme sig over sovjettiden. Om aftenen er der festmiddag, hvor vi siger farvel til kaptajnen og besætningen, som forlader skibet næste dag ved ankomsten til Moskva. Inden festmiddagen holder rejselederen et foredrag om Moskva ombord på skibet, så vi er velforberedte ved mødet med Ruslands hovedstad næste dag.

Dag 10
Vi glider ad Moskva-floden ind til Ruslands hovedstad. Efter ankomst er der byrundtur i den imponerende hovedstad. Vi begynder med Den Røde Plads og ser bl.a. Bolsjoj-teatret. Moskva er Europas største by, som blander brede boulevarder og sovjetisk monumentalt byggeri med små hyggelige parker og gamle, løgkuplede kirker. Efter frokost i centrum af Moskva besøger vi Novodevitje-klosterets kirkegård. Her er en lang række af Ruslands berømtheder begravet. Det nye Ruslands første præsident, Boris Jeltsin, er ligger under en vældig gravsten, der er udformet som det russiske flag. Overfor ser vi den folkekære skuespiller Nikulins grav, der prydes af en livagtig figur af ham selv med hans evige følgesvend, hunden. Generaler og komponister ligger side om side. Til sidst ser vi det ironisk-sarkastiske gravmæle over Khrustjov. Herefter besøger vi Ruslands vigtigste kunstsamling, Tretjakov-galleriet.

Dag 11
Vi skal i dag på den store busrundtur i Moskva. Vi kører ind gennem Moskvas hovedgade, Tverskaja og skimter igen Den røde Plads, hvor vi var i går. Vi gør ophold på broen, der forbinder området ved Den røde Plads og den løgkuplede Vasilij-katedral med det gamle handelskvarter syd for Moskva-floden. Herfra kan vi se hele Kreml og den genopførte hovedkatedral i Moskva, Frelser-katedralen.

Nu går vi ind bag Kremls mure, hvor Putins sorte limousiner glider ind og ud mellem de gule administrationsbygninger. Vi udforsker den gamle regeringsborg, der rummer både sovjettidens kongrespalads i marmor, stål og glas såvel som zarernes kirker, der rammede hele deres liv ind med dåb, kroning og begravelse. Her er vi virkelig kommet ind i hjertet af det store rige.

Efter en frokost besøger vi de grønne, sydlige dele af Moskva med Universitetet som fokuspunkt. Herfra kan vi se hele den gamle bymidte og som kontrast fremtidens Moskva, skyskrabernes Moskva-Citi. Mulighed for at se Moskvas metro sammen med rejselederen på vejen hjem.

Dag 12
Efter morgenmad er der lidt tid til en gåtur i lokalområdet, hvorefter bussen kører os til lufthavnen. Flyrejse hjem til Danmark.

Hvorfor rejse med Akademisk Rejsebureau?

Flere danske rejsebureauer udbyder et flodkrydstogt mellem Skt. Petersborg og Moskva. De kan umiddelbart virke ens, men hos Akademisk Rejsebureau har vi valgt at inkludere meget mere end det standardprogram som andre tilbyder. Herunder:

 • 12 dages rejse – hvor konkurrenterne typisk kun tilbyder 11 dage. 
 • Bag facaden rundtur i Skt. Petersborg
 • Chef’s Eatertainment i Skt. Petersborg
 • Besøg på Det danske Kulturinstitut
 • Rundvisning på Fabergé-museet
 • Besøg i russisk hjem i Goritsy
 • Moskva City – besøg i Moskvas moderne bydel
 • Tretjakov-galleriet


Akademisk Rejsebureau – mere på programmet!

Afgange

Rejsedatoer

Rute

Rejseleder

Pladser

Pris

15/5 – 26/5, 2019

Moskva – Skt. Petersborg

Prisen er inkl. opgradering til kahyt på dæk 2

Torben Heuer

6 ledige pladser

14.995,-

15.995,-

15/5 – 26/5, 2019

Moskva – Skt. Petersborg

Prisen er inkl. opgradering til kahyt på dæk 2

Torben Heuer

6 ledige pladser

15.995,-

15/5 – 26/5, 2019

Moskva – Skt. Petersborg

Prisen er inkl. opgradering til kahyt på dæk 2

Torben Heuer

6 ledige pladser

15.995,-

Hvad er inkluderet på rejsen?

12 dages krydstogt

Fly fra København

Helpension

Ekspertrejseleder

Fuldt dagsprogram

Alle drikkepenge

 • Fly t/r København-Rusland
 • 12 dages flodkrydstogt med fuldt kulturprogram
 • 11 overnatninger i dobbeltkahyt med eget bad og toilet (dæk 1)
 • Fuld pension fra aftensmad dag 1 til morgenmad dag 12
 • Frokoster på cafeer og restauranter i Moskva og Skt. Petersborg
 • En af Danmarks førende ruslandseksperter som gruppens egen rejseleder
 • Kaptajnens velkomst- og afskedsmiddag
 • Levende musik i baren hver aften og tre koncerter ved skibets orkester med bl.a. russisk folkemusik
 • Akademisk Rejsebureaus eksklusive byvandring bag facaden i Skt. Petersborg hvor vi bl.a. kommer indenfor i fælleslejlighederne – et levn fra Sovjettiden.
 • Rundvisning på Vinterpaladset med Eremitage-museet i Skt. Petersborg
 • Rundvisning ved Peter og Paul-fæstningen med kejserinde Dagmars grav
 • Rundvisning i Blodskatedralen i Skt. Petersborg
 • Besøg på Det Danske Kulturinstitut
 • Busrundtur i Skt. Petersborg med bl.a. Bronzerytteren og Nevkij Prospekt
 • Kanalrundfart
 • Rundvisning på det eksklusive Fabergé-æg-museum i Skt. Petersborg
 • Den gamle sovjetiske feriekoloni på Mandrogi-øen
 • Øen Kizji i Onega-søen og dens UNESCO-beskyttede træbygninger fra 1700-tallet
 • Det landlige og uberørte Goritsy
 • Provinsbyen Jaroslavl ved Volga-floden
 • Uglitj, en middelalderby og typisk sovjetisk provinsby
 • Den Røde Plads i Moskva
 • Rundvisning i Kreml
 • Novodevitje-kirkegården, hvor bl.a. Jeltsin og Khrusjtjov ligger begravet
 • Spurvehøjen med Moskvas statsuniversitet og udsigt over Moskva
 • Busrundtur i Moskva
 • Rundvisning i bydelen Moskva-city inkl. udkigspost på 58. etage. 
 • Rundvisning på Tretjakov-galleriet i Moskva
 • Rundvisning i metroen i Moskva
 • Lokal dansktalende rejselederassistent. 
 • Foredrag med rejselederen undervejs
 • Filmforevisninger af klassiske russiske film
 • Alle entréer på museer osv. i forbindelse med programmet
 • Brug af øretelefoner ved rundvisningerne
 • Alle drikkepenge

Tilkøbsmuligheder

Kahytopgradering

Aftenarrangementer
Ballet, opera og klassisk musik udbydes som tilkøb. Tilbud fremsendes ca. 1 måned før afrejse. 

Ekstra programpunkter
Vi tilbyder tre ekstra programpunkter som tilkøb, som tilkøbes kontant på selve rejsen. 

Denne rejse kræver visum!

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Rusland. 
Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

Anbefalet litteratur

bogpakke

Akademisk Rejsebureau Forlag har udgivet to bøger der gør sig godt, som forberedelse til rejsen:

Fra Tallinn til Tasjkent beskæftiger sig med udviklingen i de post-sovjetiske lande og er skrevet af Akademisk Rejsebureaus rejseledere. 

Fra Skt. Petersborg til Moskva – ad de russiske floder er en guidebog der har til formål at samle en række af de fakta, der knytter sig til de steder, vi besøger på vore flodkrydstogter mellem Skt. Petersborg og Moskva

Thomas Køhler

Thomas Køhler er stifter af Akademisk Rejsebureau og ejer firmaet. Allerede som helt ung var Thomas Køhler optaget af udviklingen i Østeuropa og foretog sin

Læs mere »

Sonja Vesterholt

Sonja Vesterholt, er forfatter og prisbelønnet dokumentarfilminstruktør. Hun kom til Danmark fra Sovjetunionen i 1970. Sonja Vesterholt er cand.mag. i russisk sprog og litteratur, og

Læs mere »

Rikke Helms

Rikke Helms er cand.mag. i russisk og dansk og tidligere direktør for Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg. Rikke Helms var den første direktør på

Læs mere »

Marie Krarup

Marie Krarup er medlem af Folketinget og er bl.a. kendt som forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Hun er forfatter til bogen Ny Kold Krig, hvor hun samtaler

Læs mere »

Karsten Fledelius

Karsten Fledelius er cand.mag. i historie og slaviske sprog fra Københavns Universitet. Efter en karriere som forsker og underviser i central- og østeuropæisk historie og

Læs mere »

Elena Andersen

Elena Andersen er cand.mag i dansk fra Skt.Petersborgs Statsuniversitet. Efter at have dedikeret sine unge år til en karriere som guide og tolk for skandinaviske

Læs mere »

Christian Gottlieb

Christian Gottlieb er uddannet i teologi og kirkehistorie fra Københavns Universitet og Cambridge University. Han taler russisk og har i mange år beskæftiget sig med

Læs mere »

Bent Jensen

Bent Jensen er født i 1938. Bent Jensen var fra 1980 til 2008 professor i nyeste tids historie ved Syddansk Universitet. Fra 2007 til 2010

Læs mere »

Andrey Kazankov

Andrey Kazankov er russiskfødt, dansk uddannet journalist med en BA i journalistik fra Syddansk Universitet (2011). Han er opvokset i Sankt Petersborg, men har boet

Læs mere »

Anastasia Lomagina

Institutleder og lektor på Institut for Skandinaviske sprog ved Hertzen-Universitetet i Skt. Petersborg med speciale i skandinavisk litteratur, især det 20. århundrede. Anastasia Lomagina har

Læs mere »

MS Krasin

MS karamzin

m.fl. 

På Akademisk Rejsebureaus flodkrydstogter i Rusland benyttes et af to søsterskibe – MS Krasin eller MS Karamzin. Skibene sejler parallelt hele sæsonen. Hvilket skib der benyttes på hvilke afgange kendes først få måneder inden afgang, det vil derfor først kunne oplyses i informationsbrevet én måned før afrejse hvilket skib der benyttes på afgangen. 

Skibet Krasin er bygget i Tyskland i 1989 og gennemrenoveret i 2008. Skibet har 5 dæk og en kapacitet på i alt 260 personer fordelt på 126 twin kahytter (to enkeltsenge), 9 enkeltkahytter, 14 firepersoners kahytter og 2 suiter – alle kahytter er udvendige. 

Skibet Karamzin er bygget i Tyskland i 1981 og gennemrenoveret i 2010. Skibet har 5 dæk og en kapacitet på i alt 260 personer fordelt på 120 twin kahytter (to enkeltsenge), 12 enkeltkahytter, 12 junior suiter og 2 suiter. Alle kahytter er udvendige. 

Receptionen på skibet har en værdiboks, hvor man kan få opbevaret værdisager. Der er flere restauranter og caféer om bord, soldæk og andre steder, hvor man kan opholde sig, mens vi sejler. På skibet er der også et vaskeri, der vasker tøj mod betaling. Undervejs på sejladsen er skibet udstyret med en skibslæge, der kan foretage mindre behandlinger samt diagnosticere. Skibslægen kan ikke udlevere eller udskrive medicin. Et besøg hos skibslægen skal betales kontant, men vil blive dækket af Deres rejseforsikring ved hjemkomst.

På både Krasin og Karamzin gælder det, at alle kahytter og indendørsarealer er røgfri.

Vi gør opmærksom på, at rederiet råder over flere skibe af samme type. Ofte sejler to identiske skibe parallelt på ruten, og gennemfører det samme program. Derfor kan skibet, som vores grupper kommer til at rejse med, variere fra afgang til afgang. Det er ikke muligt for Akademisk Rejsebureau, at oplyse hvilket skib vi vil benytte på de enkelte afgange før i informationsbrevet én måned før afrejse. Alle skibe er af samme type og standard, og indeholder ens faciliteter, der er derfor ingen komfort- eller standardmæssig forskel på de benyttede skibe. 

Teknisk information
Skibslængde: 129 m (Krasin)
Skibslængde: 120 m (Karamzin)
Skibets bredde: 16,7 m

Faciliteter (begge skibe)
Restaurant 
Bar-restaurant 
Bar 
Forelæsningssal
Læseværelse
Skibslæge
To souvenir kiosker
Tøjvask (mod betaling)

Alle kahytter er udstyret med:
Air-condition
Badeværelse m. håndvask, brus og toilet
Indbygget klædeskab
Køleskab
Kahytter på dæk 1 er udstyret med et koøje der ikke kan åbnes
Kahytter fra dæk 2 og op har alle vindue der kan åbnes

På Akademisk Rejsebureaus flodkrydstogter i Rusland benyttes et af to søsterskibe – MS Krasin eller MS Karamzin. Skibene sejler parallelt hele sæsonen. Hvilket skib der benyttes på hvilke afgange kendes først få måneder inden afgang, det vil derfor først kunne oplyses i informationsbrevet én måned før afrejse hvilket skib der benyttes på afgangen. 

Skibet Krasin er bygget i Tyskland i 1989 og gennemrenoveret i 2008. Skibet har 5 dæk og en kapacitet på i alt 260 personer fordelt på 126 twin kahytter (to enkeltsenge), 9 enkeltkahytter, 14 firepersoners kahytter og 2 suiter – alle kahytter er udvendige. 

Skibet Karamzin er bygget i Tyskland i 1981 og gennemrenoveret i 2010. Skibet har 5 dæk og en kapacitet på i alt 260 personer fordelt på 120 twin kahytter (to enkeltsenge), 12 enkeltkahytter, 12 junior suiter og 2 suiter. Alle kahytter er udvendige. 

Receptionen på skibet har en værdiboks, hvor man kan få opbevaret værdisager. Der er flere restauranter og caféer om bord, soldæk og andre steder, hvor man kan opholde sig, mens vi sejler. På skibet er der også et vaskeri, der vasker tøj mod betaling. Undervejs på sejladsen er skibet udstyret med en skibslæge, der kan foretage mindre behandlinger samt diagnosticere. Skibslægen kan ikke udlevere eller udskrive medicin. Et besøg hos skibslægen skal betales kontant, men vil blive dækket af Deres rejseforsikring ved hjemkomst.

På både Krasin og Karamzin gælder det, at alle kahytter og indendørsarealer er røgfri.

Vi gør opmærksom på, at rederiet råder over flere skibe af samme type. Ofte sejler to identiske skibe parallelt på ruten, og gennemfører det samme program. Derfor kan skibet, som vores grupper kommer til at rejse med, variere fra afgang til afgang. Det er ikke muligt for Akademisk Rejsebureau, at oplyse hvilket skib vi vil benytte på de enkelte afgange før i informationsbrevet én måned før afrejse. Alle skibe er af samme type og standard, og indeholder ens faciliteter, der er derfor ingen komfort- eller standardmæssig forskel på de benyttede skibe. 

Teknisk information
Skibslængde: 129 m (Krasin)
Skibslængde: 120 m (Karamzin)
Skibets bredde: 16,7 m

Faciliteter (begge skibe)
Restaurant 
Bar-restaurant 
Bar 
Forelæsningssal
Læseværelse
Skibslæge
To souvenir kiosker
Tøjvask (mod betaling)

Alle kahytter er udstyret med:
Air-condition
Badeværelse m. håndvask, brus og toilet
Indbygget klædeskab
Køleskab
Kahytter på dæk 1 er udstyret med et koøje der ikke kan åbnes
Kahytter fra dæk 2 og op har alle vindue der kan åbnes

Kahytter

Opgraderinger og enekahyt

Samtlige kahytter på skibet – uanset dæk, er udstyret med: Enkeltsenge, vindue eller koøje, klimaanlæg, badeværelse med brus og toilet, klædeskab og køleskab. Bemærk, at der ikke er hårtørrer i kahytterne.

Alle dobbeltkahytter har samme størrelse uanset dæk. 

Junior suite og suite

Skibene vi benytter har udover de almindelige kahytter også et meget begrænset antal suiter og junior suiter. Suiter og junior suiter kan forespørges ved direkte henvendelse til Akademisk Rejsebureau. Vi garantere ikke ledighed.

Opgradering til junior suite – pris fra 8.000 kr.

Opgradering til suite – pris fra 11.500 kr.

Ovenstående priser er pr. person

De senere år er antallet af direkte afgange fra Danmark til Rusland betydeligt reduceret. Der findes eksempelvis ikke længere faste daglige afgange mellem København og Skt. Petersborg, ligesom SAS helt har nedlagt deres direkte rute mellem Moskva og København. Den direkte Moskva – København rute flyves dog fortsat af russiske Aeroflot, med hvem vi bestiller pladser såfremt det er muligt. Pga. flyselskabernes nedprioritering af direkte ruter mellem Danmark og Rusland, vil vi fremadrettet i mindre grad kunne tilbyde direkte afgange fra København. SAS har ruter til Rusland via Stockholm, Air Baltic via Riga og Czech Airlines via Prag, disse er vores foretrukne forbindelser, men det kan ikke afvises, at helt andre alternativer kan blive aktuelle. Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det er naturligvis beklageligt, at rejsen skal forlænges med en mellemlanding. Desværre er dette efterhånden omstændighederne, når rejsen går til Rusland. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Dertil er hverken skibet – der udelukkende er udstyret med trapper (ingen elevator), eller flere af de steder vi besøger undervejs egnede for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener at ovenstående kunne give Dem problemer.

Rejselederen er dansk, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Enkelte møder med lokale vil dog forgå på engelsk.

Vi gør opmærksom på, at rederiet råder over flere skibe af samme type. Ofte sejler to identiske skibe parallelt på ruten, og gennemfører det samme program. Derfor kan skibet, som vores grupper kommer til at rejse med, variere fra afgang til afgang. Det er ikke muligt for Akademisk Rejsebureau, at oplyse hvilket skib vi vil benytte på de enkelte afgange før i informationsbrevet én måned før afrejse. Alle skibe er af samme type og standard, og indeholder ens faciliteter, der er derfor ingen komfort- eller standardmæssig forskel på de benyttede skibe.

De kan læse mere om skibet ovenfor. 

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Rusland. 
Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

De kan læse mere om visum til Rusland her

Rejsens overordnede bedømmelse:

4.7/5
Samlet vurdering af rejsen
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 93%
Vurdering af rejselederen
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 91%
Samlet vurdering af programmet
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 98%
Lærerig
Tilfredstillende eller meget tilfredstillende 99%
Levede op til forventningerne
Ja 100%
Rejse med Akademisk Rejsebureau igen
Sandsynligt 98%